Bieranalyses: Jouw Belgisch bier op de (inter)nationale markt

Alcolyzer Beer System – Kwaliteitscontrole van jouw bier

Als analysecentrum voor voedings- en milieuonderzoek zijn we één van de weinige centra die het Alcolyzer Beer System aanbieden. Met deze investering hebben we specifieke bieranalyses aan onze accreditatiescope toegevoegd. Wat betekent dit concreet voor jou als bierbrouwer? De bieranalyses openen deuren om je bier te exporteren of aan te bieden aan grootwarenhuizen.

Bij enkele exportmogelijkheden zijn de bieranalyses verplicht, maar met deze inzichten kan je ook de kwaliteit van je bier verbeteren.

Wat kunnen we net analyseren?

Je kan beter vragen wat we niet kunnen analyseren. Hieronder kan je een overzicht terugvinden van alles wat we kunnen achterhalen met de bieranalyse.  

Specifieke bierparameters

  • pH
  • dichtheid (20°C)
  • totale zuurheid (als azijnzuur, citroenzuur, melkzuur)
  • ethanol
  • extract van de stamwort
  • schijnbaar en reëel extract
  • bitterheid
  • vergistingsgraad
  • kleur

Fysische testen

  • uitzicht + reuk
  • nettovolume
  • microbiologie

Microbiologie

  • aeroob mesofiel kiemgetal bij 30°C
  • schimmels en gisten
  • lactobacillen
  • enterobacteriaceae bij 37°C
  • ß-glucuronidase positieve E. coli
  • salmonella (in 25 g)

Voedingswaarde

  • vocht, droge stof
  • as
  • eiwit
  • vet na zure hydrolyse (Weibull)
  • reducerende suikers na inversie (als glucose)
  • voedingsvezels (Asp)
  • vetzuurspectrum (C4 tot C24)
  • totaal koolhydraten (berekend)
  • energetische waarde (kcal en kJ)
  • zout (Na*2.5)

Additieven en zoetstoffen

  • sorbinezuur en benzoezuur
  • citroenzuur
  • sulfiet (als SO2)
  • acesulfam K, saccharine, aspartaam, neohesperidine
  • steviolglycosiden

Toxines

  • patuline
  • aflatoxine’s
  • DON

Vitamines, mineralen en metalen

Tot slot kunnen we ook nog verschillende vitamines, mineralen en metalen meten.

Heb je na het lezen van deze blog nog specifieke vragen? Contacteer ons gerust en we helpen je graag verder. Of plan meteen een afspraak in. Dan kunnen we jouw bier proeven en meteen de mogelijkheden bespreken. Schol!